Nieuws >  Albaniëupdate

Albaniëupdate

Klik op deze link om overige foto's te zien

Nadat we zaterdag het land hebben kunnen verkennen en zondag een bezoek konden brengen aan de internationale kerk in Tirana, zijn we maandag met het zomerkamp van start gegaan. Inmiddels zitten de eerste twee dagen erop. Tijd voor een update:

Zaterdag 14 juli, zondag 15 juli
Rond middernacht kwamen we aan bij het Missionhouse van Koos en Dinie Rozenboom van stichting Hoop voor Albanië. In dit huis verblijven vaker werkgroepen, maar bijvoorbeeld ook chauffeurs uit Nederland die goederen brengen naar Albanië.
Zaterdag hebben we de stad verkend en zijn we met een kabelbaan een berg nabij Tirana opgegaan en hebben we de stad van boven kunnen bewonderen. Als een grote groep met veel blonde haren vielen we zo erg op, dat er meerdere keren foto's werden gemaakt door de lokale bevolking. Zondag hebben we een bezoek gebracht aan de internationale kerk in Tirana, waar zowel in het Albanees als in het Engels gesproken en gezongen werd.

Maandag 16 juli
Rond een uur of 7 gingen de wekkers in het Missionhouse af. Na het ontbijt brachten de chauffeurs Mindi en Mandi ons naar de locatie van het zomerkamp. Dit is een buurtcentrum van Global Care Albania waar naast zomerkampen ook fysiotherapie en kinderopvang aanwezig is. We werden hartelijk ontvangen door Seat, onze contactpersoon en een aantal andere medewerkers van het centrum.
We konden gelijk aan de slag, want de kinderen stonden al snel voor het hek te wachten. Er komen elke dag ongeveer 50 kinderen naar het zomerkamp, van de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Het programma bestaat met name uit (sport)spellen, knutselen en dansen. Al snel merkten we dat de kinderen veel van dansen houden, dat doen we dan ook meerdere keren per dag. Zij leren ons traditionele Albanese dans en wij laten ze kennismaken met de vogeltjesdans, kabouterdans en andere Nederlandse klassiekers. Ook krijgen de kinderen elke dag een 'lesson' (les) over een verhaal uit de bijbel. Deze dag knutselden de kinderen dieren, die we later gebruikten voor het uitbeelden voor het verhaal van de Ark van Noach.

Albanie 1

Albanie 2

Albanie 3

Dinsdag 17 juli
Op dag twee van het zomerkamp vulden we de ochtend weer met een vol programma van sporten, dansen en knutselen. De kinderen hebben instrumenten gemaakt met ballonnen en plastic bekertjes en bij het sporten werden er onder andere wedstrijdjes zaklopen gedaan.  's Middags hebben we een aantal huizen van Roma's bezocht, waaronder een huis wat met het opgehaalde geld van onze acties is opgeknapt. In een volgende post leest u meer over deze middag.

Albanie 4

Albanie 5

Klik op deze link om overige foto's te zien

Afgelopen dinsdag zijn we ook op bezoek geweest bij een aantal huizen in de buurt van het buurtcentrum. Onder andere bij het huis van Leo en zijn familie.
Leo is een van de kinderen die met zijn broertjes naar het zomerkamp gaat. Door de opbrengst van de acties van Almkerken voor Albanië, is het huis via Hoop voor Albanië opgeknapt.
Ron, Arina en Nienke zijn in oktober al een keer bij het huis langs geweest. De situatie was toen op zijn zachts gezegd schrijnend. De familie woonde met zes personen in één kamer, waarvan het dak lekte en de muren niet stevig waren waardoor het erg koud werd in de winter.
De afgelopen maanden is het huis opgeknapt en door de groep feestelijk 'geopend' (zie foto's). Door de verbouwing is het oude huis bijna niet te herkennen. De muren zijn stevig, het dak is waterdicht en er is een kamer, wc en gang bijgekomen. Het was erg indrukwekkend om te zien.

Albanie 6

Albanie 7Albanie 8

Albanie 9

Klik op deze link om overige foto's te zien

We zijn ook bij families waarvan het huis er slechter aan toe is. Een van de huizen bestond uit een enkele kamer, waar een familie van 6 personen in woont. Omdat de situatie dusdanig slecht is, gaan we kijken of we met het overgebleven geld iets kunnen betekenen voor deze families.

Laatste update 23 augustus 2018.

Inmiddels is de Albaniëreis al een tijdje achter de rug, daarom blikken we graag terug op de laatste dagen van de reis.

De laatste twee dagen van het kamp hebben we niet alleen een kinderprogramma gedraaid. Ook de jongeren uit de buurt waren welkom om 's middags naar het buurthuis te komen. Het waren gezellige middagen met sport en spellen. Een deel van onze groep is met de jongeren een middag gaan voetballen in een nabijgelegen voetbalkooi.

Ron en Nathalie hebben samen met Seat nog een laatste huis van een Roma-gezin bezocht. Ook dit was weer armoe troef. In dit huisje van ca. 5 bij 3,5 meter wonen vader, moeder, grootmoeder van 82 jaar met hun 3 kinderen. Woonkamer met 2 banken waar oma van 82 met de kinderen slapen en een slaapkamer voor vader en moeder. Ook hier weer die penetrante muffe schimmel geur en een dak vol kieren en gaten. Eigenlijk was het geen huis te noemen.

Het zomerkamp hebben we samen met de Albanese leiding van het zomerkamp afgerond met een 'dienst'. De afsluiting werd vormgegeven door gebed, het zingen van een aantal liederen en het delen van ervaringen. Uit het delen van ervaringen kwam naar voren dat zowel het Albanese als het Nederlandse team de samenwerking als zeer positief hebben ervaren.

Door de goed ontvangst van het Albanese team voelden we ons snel thuis in Albanië. Het organiseren van het kamp heeft veel bij ons losgemaakt en was een ervaring om nooit te vergeten.

Nathalie heeft van onze reis een mooie video gemaakt. Deze zal zondag 26 augustus in de Hervormde kerk te zien zijn. Ook in de Gereformeerde kerk zal de video draaien, informatie over dit moment volgt nog.

De Albaniëgroep zal ook aanwezig zijn bij het startweekend van zowel de Gereformeerde als Hervormde kerk om hun ervaringen te delen.